Så er dagen kommet. Det nye kommunestyret har konstituert seg. Det vil si at de har fordelt verva for de neste 4 åra. I den forbindelse er det en brokete forsamling som inntar kommunestyresalen.
De helt ferske. Det er de en ser har søkende blikk, og prøver å gjøre seg mest mulig usynlig i det en finner seg en plass i lokalet. ”Gjør jeg feil nå?” lyser det ut av øynene. Det er karer i kanskje en litt for trang dressjakke, og kvinner i en fargerik ny buksedrakt og kanskje en anelse for mye sminke.
Det er de garvete. Rutinerte. De som kommer i mer ”casual wear” og er breiale og overbærende overfor de nye. Som med lett himling med øynene sier, ”lærer vel med tiden…”.
Så er det de som kommer i kategorien ”tar-vervet-veldig-tungt-og-seriøst”-kategorien. De har gjerne en blanding av formelt og uformelt antrekk, men med en sterkt bekymret migrenelignende mine over ansiktet – som signaliserer tungt ansvar.
Ordføreren. Ordføreren blir valgt på konstituerende møte. Om det ligger i korta at det kommer en ny ordfører i forhold til foregående periode, får en et ordførerskifte. Da ser en at den som går i det nyeste og mest glinsende antrekket, det er den påtroppende. Den avtroppende er personen i et noe mer slitt, men allikevel formelt antrekk, står med drømmende øyne og ser ut vinduet i det kjedet overrekkes. Er det derimot ikke et skifte men et gjenvalg, ser en det på at personen ikke er fullt så formell som den første dagen i embetet. Litt dagen-derpå-aktig.
Denne første dagen er mest en kosmetisk dag. Det vil si at de viktigste utvalg bekles, de nye får stifte bekjentskap med lokalet. De mer garvete får sjekke ut hvordan de nye ter seg, og legger merke til plasseringen rundt i salen.
Men, hverdagen kommer raskt. Om ikke mange ukene er det viktige og til dels tunge saker som skal diskuteres. Brøytebudsjettet. Renovasjonsavgift. Kulturbudsjettet – er det riktig å gi voksne folk tilskudd for å drive med en hobby som f.eks sangkor? Er det nok bemanning til å ta seg av næringsutvikling.
Den virkelig store saken kommer i budsjettmøtet. Da skal kommunestyret ta stilling til pendlertilskuddet. Det vil jeg komme tilbake til i et eget innlegg. I en kommune der over 40 % av de yrkesaktive pendler, er dette en brennhet sak.
Ønsker gjerne innspill på hva dere ute i den store verden mener er de viktigste sakene deres lokale ombudsmenn skal ta tak i framover.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar